forumdll.benimforum.biz


 
AnasayfaPortalAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 Konular 
Sayfaya git : Önceki  1, 2, 3, 4, 5  Sonraki
090309

Yaban kedisi (Felis silvestris), kedigiller (Felidae) familyasından bir kedi türü. Avrupa, Batı Asya ve Afrika kıtalarında farklı alt türleri ile geniş bir coğrafyada yaygındır. Afrika yaban kedisi alt türü ev kedisinin atası olarak kabul edilir.

Yayılımı
Yaban kedisinin doğal yayılımı Batı Avrupa'da İskoçya'dan, Orta ve Doğu Avrupa'dan Orta Asya'ya ve Hindistan'a kadar uzanır. Ayrıca Afrika'nın tropik ormanları kuşağı haricinde Afrika'nın büyük bir kısmında yaygındır.


Alt türleri
Yerel olarak birçok alt türlerin var...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 494
090309

Şili orman kedisi (Oncifelis guigna), Kodkod olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasından Güney Amerika'ya özgü bir tür.

Özellikleri
Şili orman kedisi, Kuzey ve Güney Amerika'daki yaban kedisi türlerinin en küçüğüdür. Gövde uzunluğu 40-50 cm, ağırlığı ise iki ile üç kg arasında gelir. Kürkü grili bej rengi olup küçük siyah beneklerle kaplıdır. Yakın akrabası Geoffroy kedisi ile karşılaştırıldığında bu tür belirgin bir şekilde ince bir yüze sahiptir. Geniş pençeleri ve gür 20-25 cm uzunluğunda kuyruğu vardır. Kulaklarının arkası dikkat çekici beyaz bir...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 445
090309

Kurt (Canis lupus), köpekgiller (Canidae) familyasının en yaygın türü. Köpek bir alt türü olarak kurdun yakın akrabasıdır.

Özellikleri
Kurt, ilk bakışta büyük bir köpeğe benzer. Daha yakından incelendiğinde vücudunun köpekten daha uzun, göğsünün daha yüksek ve daha ince olduğu görülür. Kurtların kafası büyük, kulakları kısa, püsküllü kuyrukları vücutlarının üçte biri uzunluktadır. Renkleri alt türlerine göre yöresel olarak değişir, beyaz, krem rengi, sarımsı, kızıl, gri ve siyah olabilir.

Avrupa'nın ve Asya'nın fazla sıcak olmayan bölgelerinde bozkurtlar...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 995
090309

Mutur (Phocoena phocoena) ya da Domuzbalığı bir en küçük deniz memelilerinden biridir. Muturlar, denizin kıyıya yakın kısımlarında yaşarlar.

Muturun, yavrusu 67-85 cm, yetişkini 1.4 m ila 1.9 m boyundadırlar. Erkeği ile dişisi aynı boyda olsalar da ağırlıkları cinsiyete göre değişir. Dişisi, en fazla 76 kg, erkeği 61 kg ağırlığındadır. Muturlar, gagaları olmayısıyla yunuslardan hemen ayırt edilirler. Yüzgeçleri, kuyrukları ve sırtları siyahtır. Yanları gridir. Alt kısmı çoğunlukla beyazdır, ama boyunlarından başlayıp kuyruklarına kadar gri bir çizgi iner.

Muturlar, genellikle...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 486
090309

Beyaz burunlu yunus (Lagenorhynchus albirostris) Lagenorhynchus cinsindeki altı yunus türünden biridir ve Kuzey Atlantik Okyanusu'nun ılık ve serin sularında bulunur.

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)

Şube: Chordata (Kordalılar)

Sınıf: Mammalia (Memeliler)

Takım: Cetacea (Balinalar)

Alt takım: Odontoceti

Familya: Delphinidae
(Yunusgiller)

Cins: Lagenorhynchus

Tür: L. albirostris


Binominal adı
Lagenorhynchus albirostris
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 592
090309

Pars (Panthera pardus), Leopar olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri. Önceleri pars, aslan ve panterin melezi olduğu düşünülüyordu. Leopar ismi de Latince Leo (aslan) ile panter manasında kullanılan Pard kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. İlk doğa bilimciler leopar ve panterleri renkleriyle değil de panterin daha uzun olan kuyruğunu dikkate alarak kuyruk uzunluklarıyla ayırmışlardır.

Özellikleri
Pars, aslan, kaplan ve jaguar gibi büyük kedilerin içinde en küçük cüsseli olanıdır. Erkek parsın...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 534
090309

Hazar kaplanı (Panthera tigris virgata), kedigiller (Felidae) familyasından soyu 1970'li yıllarda tükenen kaplan alt türü.

Özellikleri
Bengal kaplanından daha küçüktür. Tüyleri sık, çizgileri soluktur. Gövde ve boyun altı beyaz ve daha sarkıktır. Kulaklar, kısa ve küçüktür. Rengi, Bengal kaplanına benzer. Bacakların dış kısımları, sarıdır, ve iç tarafı beyazdır. Bu alt türün kuyruğu, sarıdır, ve sarımsı beyaz çizgiler vardır. Kışın saçı çok uzundur, iyi gelişmiş bir karın yelesi ve kısa bir ense yelesi vardır.


Yaşam şekli
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 929
090309

Tilki, Canidae (köpekgiller) familyası içindeki yedi cinste sınıflanmış ve yaklaşık 24 tür canlının ortak adıdır. Buna karşılık, Batı dünyasında "tilki" denilmekle en çok ifade edilen canlı türü Vulpes vulpes, yani kızıl tilkidir. Hepçil canlılar olan tilkilerin hemen her kıtada bulunuyor olmaları, çoğu halkların popüler kültüründe ve folklorunda da yer almalarına yol açmıştır.


Sınıflandırma
"Tilki" denildiğinde, aşağıda sunulmuş cins ve türler ifade edilebilir:

Cins : Alopex
Tür : Alopex lagopus - Kutup tilkisi
Cins...
 
tarafından Orkun - Yorum: 1 - Görüntüleme: 467
090309

Yeşil kaplumbağa ya da yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas), Chelonia cinsi içindeki tek tür olan bir deniz kaplumbağasıdır. 200 kg ağırlığa, 1-1,5 metre uzunluğa erişebilir ve bu ölçülerle, sert kabuklu kaplumbağalar içinde en büyük olandır. Tropik, tropik altı ve bazı daha ılıman denizlerde dağılım gösteren yeşil kaplumbağa, bu adını erişkin bireylerin alglerden zengin beslenmesine bağlı olarak bedenlerindeki yağ dokusunun yeşil renkli olması nedeniyle almıştır (İng., green sea turtle).

Dişi bireyler, yumurta bırakmak için, tipik yuvalanma kumsallarına çıkarlar. Ayrıca, bu türün...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 414
090309

Gök balina (Balaenoptera musculus), en büyükleri 35 metreyi bulan boyu ve 140 tonu geçebilen ağırlığıyla, gelmiş geçmiş en büyük hayvan olduğuna inanılan bir deniz memelisidir. Cetacea (balinalar) takımının Mysticeti (çubuklu balinalar) alt takımına dahil türlerden olan gök balina, Arktik Okyanus dışındaki tüm dünya denizlerinde yayılım gösterir. Daha çok bireysel ya da anne ve yavrusunu içeren çiftler halinde yaşayan, 2-3 yılda bir ve yaklaşık bir yıllık gebelik süresi sonunda tek yavru doğurarak üreyen gök balina, dünyanın ispermeçet balinasından sonraki en yüksek sesli ikinci hayvan türüdür....
 
tarafından Orkun - Yorum: 2 - Görüntüleme: 995
090309

Gergedan, gergedangiller (Rhinocerotidae) familyasından bugüne kadar soyunu sürdürebilmiş kara hayvanları içinde filden sonra en iri olan hayvan türleri.

Özellikler
Bugünkü gergedanların, üçü Asya'da, ikisi Afrika'da yaşaya beş türü vardır. Bunların hepsi iri yapılı, kısa ve kalın bacaklı hayvanlardır. Ayaklarında tek bir toynakla (geniş ve kalın tırnakla) çevrili üçer parmak bulunur. Kafaları iri ve ağır, kulakları geniş, ucu püsküllü olan kuyrukları ince ve oldukça kısadır. Son derece kalın olan derileri, kulaklarının tepesindeki tüy tutamları ile kuyruk püskülleri...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 391
090309

Şempanze (Pan), Primates (primatlar) takımının Hominidae (büyük insansı maymunlar) familyasına dahil bir cinstir ve şu iki türü içerir:

Pan paniscus (bonobo); yakın geçmişe dek daha çok "pigme şempanze" ya da "cüce şempanze" adları ile anılan, daha ufak yapılı olan ve yaşam alanı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin ormanları olan tür.
Pan troglodytes (bayağı şempanze); daha çok bilinen, "şempanze" denildiğinde sıklıkla kastedilen, daha iri yapılı olan ve yaşam alanı temelde Batı ve Orta Afrika olan tür.
Kongo Nehri, iki tür arasındaki doğal sınırı...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 2254
090309

Fiziksel özellikler
İri bir erkek bengal kaplanının boyu 2.9 metreye kadar uzayabilir. Dişilerin boyu ise 2.5 metre kadardır. Ağırlık erkek kaplanlarda 220 kilograma kadar çıkabilir. Dişi kaplanlar ise 140 kilogram civarındadırlar.


Beslenme
Bengal kaplanları küçük ve büyük hayvanların çoğunu avlar. Çoğunlukla yaban domuzu, sambar, barasingha, çital, nilgai, gaur, manda ve bazen de balıklar. Bazen de tavşan, langur, şebek ve tavuskuşu gibi küçük hayvanları avlarlar. Bengal kaplanlarının çok nadiren fil velkj gergedan yavrularını öldürdüğüne...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 1600
090309

Dev Panda (Ailuropoda Melanoleuca), Ayıgiller familyasından, beyaz postu üzerinde bölge bölge siyah büyük benekleri olan, iri, tembel, nesli tehlikede olan bir ayı türü. Küçük panda'dan ayrıt edebilinmesi için Büyük panda veya da sırf bambu ile beslendiğine dikkati çekmek için Bambu ayısı da denilir. Ama genelde sırf Panda denildiğinde bu tür kast edilir ve akla gelir.

Özellikler
Dev pandalar siyah beyaz çok özel bir posta sahiptirler. Yetişkin pandalar yaklaşık 1,5 m uzunluğundadır. Erkek pandalar 115 kg ağırlığına ulaşabilirler. Dişi pandalar genellikle erkek...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 499
090309

Bukalemun, sürüngenler sınıfının Chamaeleonidae familyasından bulundukları ortama göre renk değiştirebilen, omurgalı hayvanlar ortak adı.

Birçok yönden kertenkelelerden farklılıkları bulunduğundan, bazı bilim adamları kertenkeleleri Rhiptoglossa alt takımına dahil ederler.
Özellikleri [değiştir]Chamaeleonidae familyasını diğer kertenkelelerden ayıran en önemli özellik, ayakların, dilin ve gözlerin alışılmadık biçimleri ve renk değiştirme özelliğidir. Vücutları yanlardan basıktır. Dilleri boylarının yaklaşık 1-1,5 katı uzunluğunda, hareketli ve yapışkandır. Gözler bağımsız hareket...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 859
090309

Penguen, Spheniscidae familyasını oluşturan, uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşlarıdır.

Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve hatta Galapagos kıyılarında yaşarlar. Kuzey Kutbunda bulunmazlar. Büyüklük bakımından 30 - 105 cm. arasında değişik 17 kadar türü bilinmektedir. En irileri olan İmparator penguen 45 kg. ağırlığa ulaşır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları küçülür. Denizlerdeki kabuklular, balık ve mürekkepbalıkları ile beslenirler. Tüyleri kuş tüylerine hiç benzemez. Sırtları siyah veya gri, karın kısımları beyaz ince pulsu...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 419
090309

Kutup ayısı (Ursus maritimus) aynı zamanda beyaz ayı, kuzeyli ayı ya da deniz ayısı, ayıgiller (Ursidae) familyasından soğuk kuzey kutup bölgesinin karlı sahillerinde ve buzullar üzerinde yaşayan ayı türüdür. Yaşamakta olan en büyük kara etoburudur (boz ayı daha büyüktür ama bir karnivor değil omnivor sayılmaktadır) ve bulunduğu ortamdaki süper yırtıcıdır. Yaşadığı çevreye çok iyi uyum sağlamıştır. Kalın kürkü onu soğuktan korur, beyaz görünümü avlarından saklar. Kutup ayısı hem karada, hem denizde, hem buzda, hem de su içinde rahatlıkla avlanır.

En çok balık ve foklarla beslenir. Aç...
 
tarafından Orkun - Yorum: 2 - Görüntüleme: 546
090309

Ceylan, boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Gazella cinsini oluşturan çift toynaklılara verilen ad.

Uzunluğu 200-230, yüksekliği 60, kuyruğu 20 cm'dir. Boynuzları yay biçiminde, gözleri iridir. Rengi toprak rengine benzer. İnce ve güzel görünüşlü , çevik bir hayvandır. 10 yıl kadar yaşar, kolay evcilleşir (Gazella dorcas). Bunun bir başka türü olan Gazello granti nin yüksekliği 100, boynuzları 75 cm'dir. Eti ve derisi için avlanır. Afrika ve batı Asya'da çöl ve bozkırlarda yaşar.


Türler
Hint ceylanı (G. bennettii)
Cuvier ceylanı (G. cuvieri)...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 468
090309

Huş tavuğu (Tetrao mlokosiewiczi), orman tavuğugiller (Tetraonidae) familyasına ait bir kuş türü.

Özellikler
Orman horozuyla yakınca ilgilidir. Diğer tavuksular gibi bunda da erkekler dişilerden büyüktür. Erkek 50-55 cm, dişi ise 37-42 cm büyüklüğündedir. Erkek kırmızı kaşların dışında, uzun derince çatallı bir kuyruk ve bütün-siyah kuş tüyüyle çok ayırıcıdır. Erkek orman tavuğundan farklı olarak neredeyse sessizdir ama kanatlarında ince bir ıslık sesi çıkar. Dişi koyu çizgilerle gridir ve kesik kesik bir ötüşü vardır.


Davranış
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 1333
090309

Gri balina (Eschrichtius robustus), Eschrichtiidae familyasından boyu 16 metre, ağırlığı 36 ton olan balina türü. Ortalama 50-60 yıl yaşarlar.


Düşmanlar
Gri balinalar genellikle 2-3 mille yüzerler fakat korktuklarında bu hızı 6-7 mile çıkarırlar. Yüzgeçli bir balina ise 20 mil hızla yüzebilir. Bu düşük hız da gri balinaların kıyıya fazla yaklaşmalarından dolayı avcılardan kaçışını çok zor bir hale getirir.

1840 yılında 25.000 gri balina sayıldı fakat 1875 yılında 50 balinayı bir arada görmek olağanüstü bir durum sayılıyordu. Bu balinalar okyanusun...
 
tarafından Orkun - Yorum: 0 - Görüntüleme: 1199
 Sayfaya git : Önceki  1, 2, 3, 4, 5  SonrakiSayfa başına dön 
Bu forumu gezen kullanıcılar: Yok
Moderatörler:Yok
Bu forumun müsaadesi var:Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
-
Sıralama:  
Buraya geçin:  
Yeni mesaj var Yeni mesaj var
Yeni mesaj var [ Popüler ] Yeni mesaj var [ Popüler ]
Yeni mesaj var [ Kilitli ] Yeni mesaj var [ Kilitli ]
Yeni mesaj yok Yeni mesaj yok
Yeni mesaj yok [ Popüler ] Yeni mesaj yok [ Popüler ]
Yeni mesaj yok [ Kilitli ] Yeni mesaj yok [ Kilitli ]
Ilan Ilan
Genel duyuru Genel duyuru
Sabit Sabit