forumdll.benimforum.biz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

forumdll.benimforum.biz


 
AnasayfaPortalAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Bilgisayarım Açılmıyor (POST Sorunları)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Afacanhelboy
Deneyimli
Deneyimli
Afacanhelboy


Erkek
Oğlak Keçi
Mesaj Sayısı : 553
Kayıt tarihi : 29/12/08
Teşekkür : 46
. : [Bilgisayarım Açılmıyor (POST Sorunları) Baymak10

Bilgisayarım Açılmıyor (POST Sorunları) Empty
050109
MesajBilgisayarım Açılmıyor (POST Sorunları)

Mevcut bilgisayarınız veya yeni topladığınız sisteminiz aniden açılmamaya başladıysa ve bu sorunu bir an önce çözmek istiyorsanız, bu yazımı okumanızı öneriyorum. Bu tür sorunlar genellikle P.O.S.T (Power On Self Test) hataları olarak adlandırılır.
Hazırladığım döküman P.O.S.T ekranı ve aşağıda sıraladığım sorunları yaşayan kullanıcılar tarafından sorun gidermede kaynak olarak kullanılabilir:
1.Bilgisayarınız güç düğmesine basıldığında düzensiz bip sesleri çıkarıyorsa
2.Bilgisayar çalışıyor ancak boot edilemiyorsa.

Not: Tüm bilgisayarlar bip kodlarına sahiptir, bazı yeni bilgisayarlarda ise hata kodunun gösterildiği ve kullanıcının bilgilendirildiği LED veya hatayı tarif eden ses dosyaları bulunur.

Bir POST hatası aşağıdaki durumlarda oluşabilir:
1.Eski donanımla çakışan yeni bir donanım
2.Kötü ya da hasarlı aygıt sürücüsü
3.Diğer donanımsal problemler (elektriksel problemler veya uyumsuzluk sorunları).

Uyarı: Aşağıda anlatacağım bazı adımlarda bilgisayarınızın bileşenlerini sökmenizi önereceğim. Bu işlemleri uygularken kesinlikle bilgisayarınızın güç bağlantılarını kesmeniz gerekmektedir. Ayrıca kasaya müdahale ederken elektro-statik ve potansiyel tehlikelere karşı kendinizi ve donanımlarınızı korumalısınız!

Not: Bilgisayarınızı başlatın. Power (Güç) butonuna bastınız ve hiçbir işlem yapılmadı, bilgisayarınız açılmadı (ışık yok, ses yok, fanlar çalışmıyor vb). Böyle bir durumda sorununuz POST ile ilgili değildir. Ancak güç ile ilgili bir sorununuz olduğu söylenebilir.

Bilgisayarınıza yeni bir donanım eklediyseniz (örn. yeni bir ekran kartı taktıysanız), bu donanımı sökün ve sorununuzun nedeninin bu yeni donanım olmadığından emin olun. Yeni donanımı çıkardığınızda bilgisayarınız başarıyla açılıyor ve sorunsuz çalışıyorsa; büyük ihtimalle eklediğiniz yeni donanım sisteminizle uyumsuzdur ya da arızalıdır. Uyumsuzluk söz konusu olduğunda sisteminizi yeni donanımı destekleyecek şekilde yükseltmeniz veya mevcut sisteminize uygun bir donanım satın almanız gerekecektir.

1.Bilgisayarınızın arka panelindeki tüm kabloları (güç kablosu hariç) çıkarın. Bilgisayarınızı başlatın ve normal bip sesi gelip gelmediğini kontrol edin. Eğer bip sesi gelmiyorsa ek olarak monitör kablosunu da takarak sisteminizi yeniden açıp değişiklik olup olmadığını kontrol edin.

2.Metal ve plastik yalıtımlarını kontrol edin. Bir kısadevre olmadığından emin olun. Anakartınızın temas noktalarını kontrol edin.

3.Düzenli bip sesleri duyuyorsanız anakart kitapçığınızı ya da anakart üreticisinin websitesindeki bip kodlarının açıklamalarının yer aldığı listeyi inceleyin. Bu tür bip kodları hangi sistem bileşeninde sorun olduğunu kullanıcıların daha kolay anlaması için hazırlanmıştır.

4.Güç kablolarının kasa ve diğer bileşenler üzerindeki bağlantılarının doğru yapılandırıldığından emin olun. Tüm uçların bağlantılarını kontrol edin. Uç bağlantıları düzgün, güvenilir ve bağlantı yuvasına tam oturacak şekilde yapılmalıdır.

5.Bilgisayarınızdaki tüm fanların çalıştığından emin olun. Bir fanın çalışmadığı tespit edildiğinde (özellikle işlemci heat sink fanı) bilgisayarınızın aşırı ısındığı ve/veya bir fan hatasının sisteminizin boot edilmesine engel olduğunu söylebiliriz.

6.Bip kodları sorunu tespit etmenize yardımcı olmuyorsa, CD-ROM, Sabit Disk ve Disket Sürücü aygıtlarını anakarta bağlayan tüm IDE kablolarını çıkarın. POST sorununuz bu şekilde çözüldüyse, her aygıtı tek tek bağlayıp hangi aygıtta veya kabloda sorun olduğunu tespit etmeye çalışın.

7.Yukarıdaki adımlar düzensiz POST sorununuzu gidermenize yardımcı olmadıysa, anakartınıza bağlı olan genişleme yuvalarındaki kartları sökün. Anakartınızı en yalın haliyle bırakın. CD-ROM, Sabit Disk ve Disket Sürücü aygıtlarını anakarta bağlayan tüm IDE kablolarını çıkarın. Sisteminizdeki temel bileşenler şu şekilde olmalıdır: ekran kartı, anakart, CPU (işlemci), RAM (bellek) ve PSU (güç ünitesi). Bu işlem sonuç verdiyse; hatalı ek kartı veya aygıtı bulana kadar genişleme yuvalarındaki kartları/aygıtları tek tek bağlayın ve sisteminizi test edin.

8.Aynı sorun halen devam ediyorsa CPU ve RAM bağlantısını kesin. İşlemciyi ve bellek modüllerini yeniden yerleştirin ve sonuç alıp alamadığınızı kontrol edin.

9.Kullandığınız güç ünitesinin (PSU) sistem gereksinimlerine uygun olduğundan emin olun. Yeni teknoloji ürünü anakartları ve ekran kartları güç tüketimine daha çok gereksinim duymaktadır. Yetersiz bir güç ünitesi kullanmanız sistem hatalarını da beraberinde getirir. Yeni sistemler 450W güç ünitelerinin altındaki değerlerde iyi çalışmamaktadır.

10.Sorun halen devam ediyorsa, muhtemelen sorun hasarlı veya uyumsuz sistem bileşenlerinden kaynaklanmaktadır. Bu bileşen genellikle RAM olmaktadır. Kullandığınız RAM modülünün anakartınızla uyumlu olduğundan emin olun. Yeni anakartlar RAM konusunda seçici davranmaktadır. Farklı hızlardaki, kapasitedeki veya boyuttaki bellek modüllerini birlikte kullanmayın.

11.Donanımlarınızda bir uyum sorunu olmadığını düşünüyorsunuz. Bu durumda muhtemelen arızalı bir donanıma sahipsiniz. Bir sonraki adım tüm bileşenleri ayrı ayrı test etmek olacaktır. Bellek modülünüzü test etmek için sağlam bir anakart kullanın ve RAM testini MemTest 86+ programı ile yapın. Sorunlu bir aygıtın hemen yenisi (veya uyumlu versiyonu) ile değiştirilmesi gerekmektedir. Sorunlu bir anakart basit bir şekilde değiştirilebilir. Ancak hasarlı bir güç ünitesini kesinlikle onarmaya çalışmayın. Bu işlem oldukça tehlikelidir. PSU kapasitörlerinde (ana güç kesilse bile) yüksek voltaj ve tehlikeli kimyasallar bulunur.

12.İşlemci, anakart ve güç ünitesi değişikliğine rağmen hala aynı sorunu yaşıyorsanız, bir ihtimal daha mevcut. Çevresel kartlardan biri sisteminizle uyumsuz ve sisteminize zarar veriyor (ya da entegre bileşenlerle çakışma yapıyor) olabilir. Entegre ekran ve/veya ses kartı kullanılan sistemlere harici ekran ve/veya ses kartı donanımları eklediğinizde, dahili kartları devredışı bırakmanız (kapatmanız) gerekmektedir.

Hazırlayanlar: greenflash (MP), Tedster (TS) Teşekkürler
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Bu yazıyı burda paylaş : reddit

Bilgisayarım Açılmıyor (POST Sorunları) :: Yorum

Yorum yok.
 

Bilgisayarım Açılmıyor (POST Sorunları)

Sayfa başına dön 

1 sayfadaki 1 sayfası

 Similar topics

-
» Bilgisayar Açılış Sorunları ve Çözüm Önerileri
» Bilgisayar Açılmıyor Kurtarma Cd'si
» Post Rar & Zip Password Breaker V1.5

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
forumdll.benimforum.biz :: Donanım-Yazılım-İşletim Sistemi :: Teknik Bölüm-
Buraya geçin: